10 We geven groen geluk de juiste waarde

Ondanks dat we de maatschappelijk waarde van natuur in de stad kunnen benoemen en wetenschappelijk aan kunnen tonen, sneuvelt nog altijd veel van de nieuwe stadsnatuur in de rekentabellen. Om dat te voorkomen, rekenen we de aanleg van nieuwe stadsnatuur van tevoren mee, en borgen we het tijdens het ontwikkelproces. Op zich gaat het om een klein deel van de totale bouwsom, maar er moet worden voorkomen dat het achteraan de streep pas meegerekend wordt.

Maar dan nog gaat het dan slechts alleen om de kosten van de aanleg van beplanting, van het planten van bomen, van waterpartijen, en het plaatsen van nestkasten. Dat vinden we vreemd! Waarom kijken we alleen naar de kosten, en niet naar de baten? Het is essentieel dat we de natuur in de stad anders gaan waarderen. Er is een ontwikkeling aan de gang om de natuur in geld uit te drukken. De waarde wordt concreet gemaakt door er een prijskaartje aan te hangen. Zo wordt de vervangingswaarde van een 100 jaar oude boom wordt gerekend op zo’n 100.000 euro. Of zelfs meer, als je de ecosysteemdiensten meerekent. Het is eigenlijk sneu dat geld echt de enige manier geworden waarmee we dingen kunnen waarderen. De natuur heeft het recht om in de stad te zijn en is natuurlijk helemaal niet te duiden in een prijs. Nature is priceless!

Toch is het belangrijk om we natuur in geld uit kunnen drukken, zodat we ons de waarde goed beseffen. Maar laten we dan ook in al onze projecten niet alleen optellen wat het in de aanleg kost, maar vooral ook berekenen wat dat nieuwe groen voor oplevert. Lagere kosten meer opbrengsten en betere prestaties voor zowel de stadsbewoner als de stad als geheel: dit zijn allemaal baten van stadsnatuur voor bewoners individueel en de stad als geheel. Wanneer een natuurrijke stedelijke ontwikkeling zoveel bijdrage levert aan de kwaliteit van het leven in de stad, dan moeten ook de baten op stedelijk niveau meegerekend worden in de businesscase. Zodat stedelijke gebiedsontwikkelingen nog natuurlijker kunnen worden. Die businesscase gaan we daarom samen met de verschillende overheden opnieuw in elkaar zetten.