02 Wij zien de stad als natuurgebied

Laten we het eens omdraaien: de stad wordt gezien als dé grote vervuiler, maar wij zien het anders. De stad is een natuurgebied! Het is een plek waar de natuur floreert, omdat er voldoende bomen zijn voor schone lucht en schaduw, waar ruimte voor dieren om te voedsel te vinden en te schuilen, en voldoende en schoon water te aanwezig is. Wij als mensen zijn te gast in dat stedelijke natuurgebied. Als gast zijn we extra zorgvuldig met de natuur waarin we verblijven. De nature-based city betekent dat we willen zorgen voor voldoende natuurlijke ruimte in de stad met een hoge ecologische kwaliteit.

Voldoende natuurlijke ruimte maken we door de stad te dooraderen met natuur. Voor ons als ontwerpers en ontwikkelaars van de stad is de beste manier door ons op wijken en terreinen te richten in plaats van gebouw voor gebouw of woning voor woning. Een hele wijk kan meer voor de stadsnatuur betekenen dan enkel de losse gebouwen. Er zijn in de wijk veel meer mogelijkheden om meer natuur te maken: de straten, de tuinen, de gevels en de daken, geen plek laten we onbenut voor meer natuur. Bovendien heeft de wijk de kracht van de gemeenschap. Samen met meer mensen kunnen we meer bereiken.

Om te zorgen voor natuur van voldoende kwaliteit, kijken bij het werken aan de stad we door de ogen van de natuur. Hoe ziet een vogel de stad? Hoe gebruikt een egel de stad? Op basis van soortspecifieke behoeftes maken we van wijken en terreinen natuurlijke stapstenen. Via stadsparken, stadsbossen, lommerrijke singels en natuurlijke wijken staan ze in verbinding met de stad en buitengebied. Natuurlijke stapstenen geven een groter leefgebied aan flora en fauna, en de mogelijkheid voor dieren, insecten en amfibieën zich te kunnen verplaatsen zonder onmogelijke hordes te hoeven nemen. Dat is goed voor de natuur, goed voor de gemeenschap en goed voor onszelf. Daar worden we gelukkig van!

Het gaat ons daarbij om de praktische uitvoering. Als ontwerpers en ontwikkelaars van de stad willen werken met eenvoudige vuistregels. De 3-30-300 regel bijvoorbeeld, die vanuit het Nature Based Solutions Institute werd geopperd. Vanuit ieder huis zijn minimaal drie bomen te zien, elke buurt heeft tenminste dertig procent aan boomkronen en binnen driehonderd meter vanuit ieder huis is er een park of een andere grote groene openbare ruimte te vinden. Op deze manier maken we onze ambities concreet zonder ons te verliezen in complexe methodes, normen en lijsten.