07 We werken samen met de tijd

Natuur maken gebeurt niet in een dag: dat heeft tijd nodig! Daarin liggen grote kansen. Braakliggende terreinen zijn vaak een goed gebied voor pioniersoorten. Dat kan in de natuurlijke ontwikkeling goed van pas komen. Geleidelijk aan het terrein ontwikkelen met behoud van de aanwezige natuurwaarden is dan het doel. Zo voorkomen we dat natuur slechts een toevoeging aan het eind van de ontwikkeling is. In plaats daarvan ligt het aan de basis.

Om de geleidelijke ontwikkeling van natuurlijke wijken mogelijk te maken, en groen geluk echt te realiseren, is een wezenlijk andere ontwerpmethode en ontwikkelstrategie nodig. Daarom hebben we het over de nature-based city. In die natuurlijke stad ontwerpen we niet eerst de woningen volgens bekend stramien en voegen dan achteraf natuur toe, maar andersom. Eerst komt het natuurlijke landschap en dan pas de woningen passend binnen die natuur.

Het is dus zaak om al vroeg te beginnen. Het liefste willen we bestaande, natuurarme terreinen natuurinclusief ontwikkelen, voordat er ook nog maar een enkel gebouw staat. Samen met ontwerpers, stadsecologen en omwonenden maken we in een living lab door middel van scenario’s een voorspelling van de natuurontwikkeling, zodat we al van tevoren weten waar we naartoe gaan en wanneer we toe zijn aan een nieuwe stap in de ontwikkeling.

Ook op de langere termijn is het belangrijk de natuurlijke ontwikkeling van de wijk te monitoren. Ecologisch beheer is voor de groei van natuur essentieel. Dat pakken we samen met bewoners, beheerders en boeren op. Samen met hen maken we een natuurlijke beheerstrategie door onder andere bijvoorbeeld een maandje later te maaien. ‘Maai mei niet’, aldus de Bijenstichting: ‘Maai in de maand mei je gazon niet en laat de planten in bloei komen voor bijen en andere insecten.’

Om op deze manier aan gebiedsontwikkelingen en ontwerpprojecten te kunnen werken, zoeken we altijd een nauwe samenwerking tussen gebiedsontwikkelaars, architecten landschapsarchitecten, stadsecologen en experts op het gebied van bodem, water en beplanting -en geven we elkaar een de ruimte. Samen werken we aan een beter leefklimaat in de wijken, een klimaatadaptieve en toekomstbestendige stad, en een gelukkige en sociale gemeenschap.