08 Stadsnatuur maken we met elkaar

Stadsnatuur overal en voor iedereen. De natuur is niet alleen de leefomgeving van flora en fauna, maar ook van onszelf, wij als mensen. Het liefste maken we daarom alle natuur in de stad toegankelijk. Natuur ervaren we het beste zonder hekken, zonder verboden, zonder geschreven regels. Om er volledig en vrij te kunnen zijn, om het te zien, te voelen en in te ademen. Maar die vrije natuur kunnen we in de natuurlijke stad helaas niet helemaal vrij laten. Dat vraagt om gezamenlijke aanleg, gedeeld onderhoud en ecologisch beheer.

Stel we zeggen: de toekomst van de stad is een bos. Geen gekke gedachte, want we hebben veel meer bomen in de stad nodig om het de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren, om te zorgen voor goede lucht, genoeg schaduw en voldoende biodiversiteit. We hebben bovendien meer bomen nodig om te alle nieuwbouw van lokaal geproduceerd hout te voorzien. Laten we samen dat bos planten, laten we er samen genieten, laten we het samen gebruiken. En laten we ook samen beheren. Of het nu een stadsbos is of een publieke daktuin: met elkaar regelen we het beheer, waarborgen daarmee werking van het groen, en zorgen zo voor leefruimte voor planten en dieren, zowel bovengronds als ondergronds.

We doen dit niet alleen als plicht, maar ook voor ons plezier. Ontwerp, aanleg, onderhoud, tellingen, onderwijs: bouwen aan de natuur is leuk! We willen met elkaar 1000 bomen planten of een zonnebloem wedstrijd houden om zoveel mogelijk zonnebloemen in de wijk te zaaien, zoals het Rotterdamse Groenemorgen dat doet in de stad. Door met elkaar aan de natuur de werken, ontstaat er een band tussen mensen onderling, en tussen ons en de stadsnatuur. Een band die maakt dat we ervoor zorgen dat het goed gaat met de natuur en met elkaar. We doen het samen en hebben de natuur en elkaar nodig. Dat besef geven we door aan onze kinderen. Dat is pas groen geluk.