01 We keren het tij

Er is een ongekende wereldwijde afname van de biodiversiteit, en in Nederland is die afname nog sterker. De staat van de Nederlandse natuur is ‘ronduit slecht’. Leefgebieden verdwijnen, populaties worden kleiner en soorten sterven uit. Dat moet stoppen, want de afname van biodiversiteit brengt de stabiliteit van ecosystemen, onze voedselvoorziening, en de leefbaarheid van onze steden in gevaar. Gevolgen die mogelijk groter zijn dan die van de zeespiegelstijging! Vanuit onze eigen kennis en kunde kunnen we helpen dit te stoppen.

Eén van de oorzaken achter de biodiversiteitscisis is de voortdurende bevolkingsgroei en de toename van stedelijke verdichting als het gevolg daarvan. Er is een grote woningbouwopgave in Nederland - tot 2030 worden er dik 900.000 woningen bijgebouwd. Binnenstedelijk bouwen in plaats van stedelijke uitbreiding is duurzaam, maar heeft tot gevolg dat de leefruimte voor mensen, planten en dieren in de steden onder druk staat. Veel relatief kleinschalige, maar biodiverse natuur dreigt uit de stad te verdwijnen als gevolg van de stedelijke verdichting.

Hoe kunnen we de druk op de stadsnatuur verminderen? Een goed begin is door minder te doen; minder uitstoot, minder afval, en minder energieverbruik zijn prima uitgangspunten voor duurzame stedenbouw, want het is belangrijk om onze klimatologische voetafdruk als samenleving te verkleinen. Maar met alleen minder doen, komen we er niet. Om de ecologische systemen in de stad te versterken, moeten we juist meer doen in plaats van minder. Verdichten gaat niet zonder vergroenen! Dat laatste gaat niet vanzelf, daarom moeten we de natuur een handje helpen.

Hoe we dat doen? Meer doen betekent dat in alles wat we doen de natuur gelijkwaardig is. Meer concreet gaan we bijvoorbeeld stad ‘rewilden’ door meer natuurlijke ruimte aan de stad toe te voegen, door bestaande ecosystemen robuuster te maken en te verbinden met het natuurnetwerk van de stad, door meer bomen te planten, door aangeharkte perken te verwilderen, door straten te openen voor planten en water, door hoog- en laagbouw te vermengen met natuur. Het gaat ons om tastbare en zichtbare natuur in een levende en gezonde stad. Het welzijn en de gezondheid van mens en dier staan daarbij voorop.

Al onze projecten leveren per saldo meer natuur op dan dat er voorheen was, geen uitzonderingen. Mooie ambities, maar wat als het niet haalbaar is om meer natuur achter te laten dan we er van tevoren troffen? Dan pakken we het project niet op. Of dan we brengen ergens anders extra veel natuur terug. We keren ons niet af, maar vechten voor het behoud van de natuur. Zo nemen we onze verantwoordelijkheid en dragen we ons steentje bij aan het tegengaan van de biodiversiteitscrisis.